06.09.2018

Aktiiviset kiinteistömarkkinat ja edulliset rahoitusolosuhteet innostavat ihmisiä harkitsemaan kiinteistösijoittamista yhä useammin. Vuokraamista varten ostettu asunto mahdollistaa pääoman sijoittamisen ja passiivista tuloa tuottavan investoinnin luomisen.

Alla Tõnu Toompark (TT), Viron tunnetuimpia kiinteistöasiantuntijoita, on tuonut esille 7 asiaa, jotka kannattaa huomioida vuokralle annettavaa asuntoa ostaessa. Marko Bäärs (MB), Perton Ehitus hallituksen jäsen, kommentoi asiantuntijan lausuntoja uuden Kalamaja hankkeen, luovan keskuksen vieressä sijaitsevan Telliskivi 49 osoitteeseen rakennettavan Arte Galeriimajan yhteydessä.

1)     Sijainti

TT: Sijainti määrä kiinteistön arvon, myös vuokra-asunnon houkuttelevuuden mahdolliselle vuokralaiselle. Sijainti koskee sosiaalista infrastruktuuria, eli esimerkiksi lähistöllä sijaitsevia kauppoja ja palveluja tai keskuksia. Yksi kriteeri sijainnin suhteen on julkinen liikenne.

MB: Arte Galeriimaja sijaitsee periaatteessa Telliskivin luovaa keskusta vastapäätä. Siksi näemme, että sijainti on todella houkutteleva – kävelyetäisyydellä tapahtuu aktiivista toimintaa aamusta iltaan, sekä toimistoissa, kaupoissa, ravintoiloissa, pikaruokapaikoissa että kahviloissa. Onnistuneesti aloittanut Balti jaaman tori on vain 5 minuutin kävelymatkan päässä ja ruokakauppoja löytyy myös lähempää. Balti jaam takaa hyvän pääsyn junaliikenteeseen ja ruuhkattomat raitiovaunulinjat ovat paras ratkaisu kaupungin sisäisiä matkoja varten.

2)     Tekninen laatu

TT: Kun ostat uuden asunnon vuokraamista varten, sinun täytyy arvioida rakentajaa ja sitä, pystyykö se tarjoamaan laadukkaan tuotteen, joka ei vaatisi vuokralaiselta liikaa vaivaa vuokrakauden aikana. Asunto on tarkastettava laadun arvioimiseksi ja kannattaa myös tutkia internetistä, onko rakentajasta kirjoitettu kriittisiä kommentteja.

MB: Perton Ehitus on toiminut viimeiset 12 vuotta. Se tarkoittaa, että olemme selvinneet sekä kiinteistömarkkinoiden nousun että laskun. Tämä todennäköisesti osoittaa, että olemme luotettava kumppani. Tuotteiden laatu on meille tärkeää. Luotettavuuttamme vahvistaa varmasti myös se, että meille on jo vuosia myönnetty Creditinfo AS:n todistus "Menestyksekäs virolainen yritys" AA- tai A-luokituksella.

3)     Asuntoyhtiön johtaminen

Sijoittajat eivät usein kiinnitä tarpeeksi huomiota asuntoyhtiön johtamisen laatuun. Sijoittajalle on tärkeää, että asuntoyhtiötä johdetaan kunnolla, eli asuntoyhtiön hallitus ja/tai johtaja hoitaa ajankohtaisia ongelmia, kuten pysäköinnin järjestäminen, rikkinäisen lampun vaihto tai yörauhan noudattamisen seuranta.

MB: Rakentamisen valmistumisen jälkeen kaikki hankkeet solmivat sopimuksen isännöitsijäyrityksen kanssa, Arte Galeriimaja ei ole poikkeus tämän suhteen. Heti kun talo valmistuu siinä toimii isännöitsijäyritys ja asukkaat eivät jää yksin ongelmiensa kanssa. Jotta asukkailla olisi mahdollisimman mukavaa, olemme antaneet Arte Galeriimajalle myös siivous-, pyykinpesu- ja remonttimiespalvelun tarjoajien yhteystiedot.

4)      Asunnon pinta-ala ja huoneiden määrä

TT: Ostettavan asunnon kokoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Useimmissa tapauksissa vuokralaiset suosivat pinta-alaltaan pienempiä asuntoja, sillä niiden vuokrahinta ja kustannukset ovat pienempiä.

Asunnon vuokrahintaan ei vaikuta niinkään neliömäärä, vaan huoneiden määrä. Pinta-alaltaan samankokoisen, mutta huonemäärältään isomman asunnon vuokrahinta on korkeampi.

MB: Arte Galeriimaja koostu yksiöistä ja kaksioista. Myynnissä on vielä alle 1/3 asunnoista, jotka kaikki ovat kaksioita. Kaksiomme ovat sijoittamisen suhteen pohjapiirrokseltaan ja kooltaan optimaalisia, ne ovat 41–43 m2 kokoisia. Kuten myös Tõnu mainitsi, kaksiosta voi kysyä suurempaa vuokrahintaa kuin melkein samankokoisesta yksiöstä.

5)      Vuokrahinta ja tuottavuus

Sijoittaessa vuokra-asuntoon täytyy hahmotella asunnon mahdollista vuokrahintaa. Näin voidaan laskea menot ja tulot sekä arvioida, antaako vuokraprojekti halutun tuloksen. Yleensä pienempien asuntojen tuottavuus on isompia parempi.

MB: Jotta asiakkaillamme olisi helpompaa tehdä laskelmia, olemme pyytäneet kahdelta riippumattomalta yritykseltä hinta-arvion, jonka perusteella asuntojamme voidaan ruveta vuokraamaan. Kysy rohkeasti tätä tietoa meiltä. Tavoitteemme on, että asiakkaamme ostaisi tuotteen, johon hän on tyytyväinen ja joka täyttää tavoitteensa.

6)     Likviditeetti vuokrausmarkkinoilla

Vuokrahinnan lisäksi kannattaa huomioida myös asunnon likviditeetti vuokrausmarkkinoilla. Tämä tarkoittaa mahdollista aikaa, jonka aikana asunto annetaan vuokralle. Pienempien ja edullisempien asuntojen, joiden vuokrahinta on alle 500 euroa, vuokraaminen onnistuu yleensä nopeammin, sillä niiden potentiaalinen asiakaskunta on laajempi.

MB: Näemme Arte Galeriimajan kaksioiden vuokralaisina monta kohderyhmää: nuoret, jotka aloittavat itsenäistä elämäänsä; parit, jotka haluavat muuttaa yhteen; varakkaat yksinasuvat, jotka eivät tarvitse paljon tilaa eivätkä halua asettua aloilleen; sekä juuri eronneiden parien osapuolet, jotka muuttavat pois yhdessä ostetusta asunnosta ja etsivät paikkaa, jossa aloittaa elämäänsä uudelleen. Arte Galeriimajan potentiaalinen vuokralaisten seurue on melko laaja ja omistajien ei tarvitse murehtia kiinnostuneiden puutteesta.

7)      Lisäarvot

Asunnon ostamiseen voi liittyä monia lisäarvoja. Uusien asuntojen suhteen lisäarvo voi olla esimerkiksi tavallista kahta vuotta pitempi rakennustakuu, nykyaikaiset älyratkaisut, ml. sisäänpääsyjärjestelmät, matalammat lämmityskustannukset lämmöntalteenottojärjestelmän ansiosta, asunnon sisältämät kalusteet tai vuokra-asunnon hallintaan liittyvien palvelujen tarjoaminen.

Tällaiset lisäarvot maksavat, mutta helpottavat sijoittajan elämää ja vähentävät vastuuta.

MB: Arte Galeriimajassa mukavuuspalvelut, kuten siivous, pyykinpesu ja remonttimies, on tehty mahdollisimman helposti saatavaksi – nykyajan nopean elämäntahdin suhteen tämä antaa lisäarvoa. Mutta tämä ei Arte Galleriimajassa ole vielä kaikki – asuntoihin on mahdollista lisätä ns. älyovijärjestelmä, joka tarkoittaa sitä, että vuokralaiset tai palveluntarjoajat voidaan päästää asuntoon avaimettomasti etäältä. Sijoittaja pitää varmasti myös siitä mahdollisuudesta, että asennamme asuntoon keittiökalusteet ja laitteet sekä eteisen vaatekaapit itse. Olemme keskittyneet myös lämmityskustannuksien optimointiin, jonka takia taloon valittiin ilmastointijärjestelmä lämmöntalteenotolla. Kuumien kesien aikana sisään puhallettava viilennetty ilma auttaa pitämään lämpötilan matalammalla. Useimmissa asuinnoissa on parveke.

Tõnu Toomparkin ja Marko Bäärsin mukaan sijoitusta ei voida tehdä kiireellä. Jokaista sijoitusta täytyy harkita huolella ja edellä mainittuja kohtia seuraamalla kokonaiskuvan pitäisi olla jo paljon selvempi.

 

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ!

*

MARIIN KULL
MYYNTIKONSULTTI
MARIIN@PERTON.EE

(+372)56 110 070